Hoe je jouw nieuwe fietsaccu optimaal in gebruik neemt

Hoe je jouw nieuwe fietsaccu optimaal in gebruik neemt

Hoe je jouw nieuwe fietsaccu optimaal in gebruik neemt

Daar is hij dan: je nieuwe fietsaccu! Het liefst wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk in gebruik nemen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het eerste gebruik van je nieuwe e-bikeaccu. 

Om de kwaliteit van de nieuwe accu zo lang mogelijk te behouden, geven we je een aantal tips mee. Door goed met je nieuwe accu om te gaan, kun je namelijk de levensduur van de fietsaccu verlengen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten, voordat je met je nieuwe fietsaccu de weg op gaat.

Laad de accu eerst helemaal op

Het eerste dat je doet voordat je op pad gaat met je nieuwe fietsaccu, is het opladen van de accu. Zorg ervoor dat je de accu 100% oplaadt. Het is belangrijk dat je de accu niet stoort tijdens het oplaadproces.

Vervolgens rijd je de accu leeg. Dit hoef je niet in één keer te doen. Ook hoeft de accu niet helemaal leeg te zijn. Het is perfect als er nog ongeveer 10% van de accu over is. Nu is de laadcyclus rond. De fietsaccu kan nu weer opgeladen worden tot 100%.

Na minimaal vijf oplaadcycli wordt de maximale batterijcapaciteit van de accu pas bereikt. Nu pas wordt de accu dus echt tot 100% opgeladen. Nadat je deze cyclus van vijf keer volledig opladen hebt doorlopen, kun je de accu weer gaan gebruiken zoals je gewend bent.

Hoelang duurt het voordat mijn fietsaccu is opgeladen?

De laadtijd van een accu kan verschillen per type en per merk. Grotere accu’s met een groter bereik hebben over het algemeen meer tijd nodig om bij te laden. Dit kan tussen de 6 tot 8 uur zijn. Een kleinere accu kan opgeladen worden binnen 3 tot 5 uur. Om het laadproces te versnellen, zijn er snelladers op de markt gebracht. Zo gaat het proces bijna twee keer zo snel!

Laad de accu direct na gebruik op

Het is niet goed voor de accu wanneer je hem helemaal laat leeglopen. Kom je terug van een lange fietsrit? Laad de accu dan direct op en voorkom dat hij leegloopt. Zo verklein je het risico op zogeheten “diepteontlading”. Diepteontlading kan blijvende schade aan de fietsaccu veroorzaken.

Houd er rekening mee dat ook het “overladen” van de accu niet goed is. Je kunt het accupercentage het best tussen de 20% en de 80% houden. Dit is het best voor de levensduur van de fietsaccu.

De weersomstandigheden hebben invloed op je accu

Een accu kan moeite hebben met presteren wanneer de omgevingstemperatuur erg laag of erg hoog is. Het gevolg van een mindere prestatie is dat het bereik van de accu minder zal zijn. Dit komt omdat een accu beter presteert bij een bepaalde temperatuur.

Een accu is op zoek naar een bepaalde balans, zodat de levensduur van de accu gelijk is met de capaciteit daarvan. Op deze manier zal de accu het langst mee gaan en zul je dus de meeste kilometers uit je fietsaccu krijgen. Bij hoge of lage temperaturen, heeft de accu moeite met het vinden van een balans.

Zo; nu weet je precies hoe je je accu het best kunt gebruiken! Veel plezier met de nieuwe accu en we wensen je veel veilige kilometers toe.

Laagste prijsgarantie

Op fietsaccu's en acculaders.
U betaalt nooit teveel.

Uit voorraad leverbaar

Snel verzonden, zodat uw bestelling
zo snel mogelijk in huis is.

3 jaar garantie

Wij bieden 1 jaar extra aanvullende
garantie op geselecteerde merken. 

Betaal veilig & eenvoudig

Payment Methods

Wij verzenden met: